Over ons

Wie zijn we :

Mountainbikeschool Noorderkempen is ontsproten uit het idee van voorzitster Kristien Nelen. Ze werd drie keer Belgisch Kampioene Cross Country, twee keer Belgisch Kampioene in de “enduro” discipline en één keer in de “downhill” discipline.

In haar beginjaren (2004) botste ze op het ontbreken van informatie, begeleiding, know-how en training. Hierdoor, en door het feit dat er in de wijde omgeving geen énkele MTB-club voor jeugd was, liep ze later met het idee rond om een MTBschool op te richten. Echter door haar eigen “carrière” was dit moeilijk en ze wist ook niet goed hoe hieraan te beginnen.

Uiteindelijk kwam in 2011 de impuls van haar kinesiste Mieke Oostvogels. Haar kids fietsten ook, geïnspireerd door Kristien. Nu kwam er actie en beiden richtten de VZW “Mountainbikeschool Noorderkempen” op. Er werden lesgevers gezocht en gevonden en er kon gestart worden als “erkend opleidingscentrum” van Cycling Vlaanderen. Eerst met drie groepen, later breidde dit wegens succes uit tot maar liefst 6 groepen!

Na enkele jaren begon het te kriebelen om een officiële club te worden bij Cycling Vlaanderen. Om onszelf op de kaart te zetten en ook om competitierenners een goede (thuis)basis te geven. 

Momenteel tellen we een negentigtal leden en hebben we een aparte competitiegroep die extra trainingen krijgt. Verder hebben we ook een "enduro" groep voor onze gevorderde (en oudere) bikers. Een volwassenengroep hebben we momenteel nog niet (niet meer) wegens te weinig lesgevers. Wel zijn er clinics of initiaties voor volwassenen of dames mogelijk.

Verder organiseren we jaarlijks een zomerkamp en een paaskamp, open voor iedereen (ook niet-leden).

G-sporters zijn bij ons ook zeer welkom! Er is echter geen aparte groep voor voorzien.


Wat doen we :


Voorlopig bieden wij twee lessenreeksen aan, elke lessenreeks bestaat uit 12 lessen. 

Op termijn zouden dit meer reeksen kunnen worden of wie weet, doorlopend. Al is het moeilijk om daar voldoende lesgevers voor te vinden. 

Reeks 1: september tot eind november

Reeks 2: januari tot eind maart

In maart begint het competitieseizoen mountainbike dat loopt tot eind september.

We werken in 6 niveaugroepen:

  • geel: jongste beginners (vanaf 6 jaar)
  • groen: jonge beginners of meer ervaren kids (vanaf 8 jaar)
  • blauw: gevorderden of nieuwelingen met ervaring vanaf 9 jaar
  • rood: gevorderden/vervolmaking/competitie (vanaf 10 jaar)
  • zwart: experts die graag verder aan hun techniek werken + enduro (vanaf 12 jaar)

Iedereen is welkom: meisjes, jongens en G-sporters. 

Op het einde van elke reeks ontvangt iedereen een diploma en een leuk cadeau! Op het diploma staat hoe ze het gedaan hebben en of ze naar de volgende groep mogen gaan. De bedoeling is dat ze evolueren en telkens een groep hoger gaan.Behaalde awards Cycling Vlaanderen

2022

2023

Kwaliteitsvolle club- club die inzet op het hebben van gediplomeerde begeleiders, het voorzien van fietstrainingsaanbod per niveaugroep, het voorzien van core stability en trainingen op afgesloten parcours.


Attractieve club- club die inzet op promotie en die z’n deuren vaak openzet voor niet-jeugdleden. Organiseert een scholenactie, een sportkamp, een initiatie, een startdag. Club doet veel moeite om nieuwe leden aan te trekken.


Gezonde & ethische club-club die een infosessie over API (Aanspreekpunt Persoonlijke integriteit) mee volgde en een traject met Cycling Vlaanderen rond dit thema doorliep in 2023.